Szeretnéd tudni pontosan mit jelent és hogyan működik az Adwords?

Érdekel, hogy mennyibe fog kerülni egy átkattintás a Google kereső fizetett találatai között?

Szeretnéd megismerni milyen feladatokkal jár a folyamatos kampánykezelés?

Érdekel, hogy mikor éri meg kiszervezni a kampánykezelést és mikor nem érdemes felfogadnod egy AdWords ügynökséget a feladatra?

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adok érthető válaszokat azért, hogy helyesen tudj dönteni az AdWords kampány kezeléssel és optimalizálással kapcsolatos kérdésekben.

A cikk elolvasását követően garantálom, hogy megismered hogyan működik és mennyibe kerül az AdWords, továbbá betekintést nyersz a kampánykezelés és optimalizálás világába.

Mindez azért fontos, hogy megfontolt döntést tudjál hozni az ezzel járó feladatok esetleges kiszervezését illetően.

Mi az a Google AdWords?

A Google keresőben a találati lista legfelső és legalsó pozícióiban jelennek meg a fizetett keresőhirdetések (esetleg jobb oldalt képes Shopping hirdetések), amelyeket a Google AdWords (update: Google Ads) hirdetéskezelő eszközzel tudsz elkészíteni és később optimalizálni.

Google fizetett keresési találati lista
Google fizetett keresési találati lista pirossal kijelölve

A Google AdWords tehát egy olyan eszköz a Google eszköztárában, amellyel fizetett hirdetéseket tudsz indítani és kezelni szerte a Google hirdetési hálózatán.

Ez a hirdetési hálózat világszerte több mint két millió weboldalon történő megjelenést tesz lehetővé a keresési hirdetésektől kezdve, a vizuális hirdetéseken át, a videós hirdetésekkel bezárólag.

A Google kommunikációja szerint az AdWords kampányokkal az internetes felhasználók több, mint 90%-át el lehet érni.

Miért fontos üzletileg az AdWords?

Átlagemberként biztosan Te is használod a Google keresőt nap mint nap, amikor valamilyen információ, termék vagy szolgáltatás érdekel.

2016-ban az éves Google keresések száma meghaladta a 2 trilliót, ami naponta 6 billió keresést jelent.

Ugye, hogy mennyire felfoghatatlanul magas ez a szám?

Óriási üzleti potenciál van az egy-egy megoldást vagy információt aktívan kereső felhasználók elérésében.

Jelenleg a Te témádban is több százan, akár több ezren keresnek aktívan itthon és külföldön egyaránt.

A legfontosabb feladatod mindenekelőtt, hogy a témádban aktívan kereső potenciális érdeklődőket elérd az a szolgáltatásoddal, termékeddel vagy a speciális ajánlatoddal.

Erre ad megoldást a keresőmarketing, azon belül pedig a fizetett keresőhirdetések készítése és optimalizálása, amit a Google keresőben az AdWords hirdetési eszközzel tudsz kezelni.

Hogyan működik az AdWords?

Amikor valaki rákeres egy Őt érdeklő témára a Google keresőben, akkor a AdWords (Google Ads) rendszere a másodperc tört része alatt megvizsgálja az adott keresési kifejezésre megjeleníthető hirdetéseket.

Ezzel egy időben a rendszer kiszámolja a hirdetések rangsor szerinti helyét (Ad Rank) az alábbi öt tényező figyelembevételével:

  • Maximum CPC licitajánlat értéke (CPC = cost per click, egy átkattintás átlag költsége, átlag átkattintási ár)
  • Minőségi mutató értéke
  • Adott keresés kontextusa (Releváns-e a keresési szándékra a hirdetés és a céloldal?)
  • Használt hirdetésbővítmények minősége

A fenti tényezők közül a legfontosabb kettő mutató a hirdetés rangsor szerinti helyének (Ad Rank) kiszámításához: a max CPC és a minőségi mutató.

Azaz ez a kettő mutató, ami leginkább meghatározza, hogy egy adott hirdetés megjelenhet-e a kereső fizetett találati listájában és ha igen, akkor pontosan melyik pozícióban.

Ezeknek a tényezőknek a szorzata adja azt a pontszámot, ami szerint kialakul a hirdetési pozíció.

Mennyi egy Adwords kattintás ára?

Minden alkalommal, amikor egy Google hirdetés jogosult egy keresésnél való megjelenésre, lezajlik egy hirdetésaukció.

Az aukció határozza meg, hogy a hirdetés ténylegesen megjelenhet-e, és ha igen, akkor az oldalon belül pontosan melyik hirdetéspozícióban.

Egy hirdetésre kattintáskor pontosan akkora összeget kell fizetnünk, ami éppen elegendő ahhoz, hogy megelőzzük a hirdetési rangsorban az utánunk következő hirdetőt.

Ezt az alábbi kettő képlet segítségével számolhatjuk ki:

  1. Ad Rank = Max CPC x Minőségi Mutató
AdWords/Google Ads hirdetési rangsor kiszámítása
Ad Rank = Max CPC x Minőségi Mutató
  • Tényleges CPC = Alattad lévő hirdető Ad Rank-je / Minőségi mutatód + 1 Ft
AdWords/Google Ads kattintás ár
Tényleges CPC = Alattad lévő hirdető Ad Rank-je / Minőségi mutatód + 1 Ft

Mivel tudod csökkenteni az AdWords árakat?

Tegyük fel, hogy egy hirdető 100 Ft-os max CPC-vel és 10-es minőségi mutatóval rendelkezik, tehát az Ad Rank-je kereken 1000.

(Max CPC = Maximum licitajánlat egy adott kulcsszóra. / Ad Rank = Hirdetéspozíció hosszabb nevén hirdetések rangsor szerinti pozíciója.)

Minőségi mutató és kattintási ár kapcsolata
Minőségi mutató és kattintási ár kapcsolata (Y: Max CPC/X:Minőségi Mutató)

Ahhoz, hogy magasabb hirdetési pozícióba kerüljünk ennél a hirdetőnél az X-tengelyen elhelyezkedő különböző minőségi mutató szinteken minimum az Y-tengelyen elhelyezkedő maximum licitajánlatokat kellene alkalmaznunk.

Így legalább 1001-es Ad Rank értéket érünk el. (Ez csak egy példa helyzet ugyanis ma már nem csak ez a kettő tényező játszik szerepet, de a keresésben ezek a legfontosabbak.)

Az 1001-es Ad Rank értékkel már az 1000-es Ad Rank értékkel rendelkező hirdetőnél magasabb pozícióban fog megjelenni a hirdetésünk.

Ebből is látszik, hogy jó minőségű céloldallal, releváns hirdetéssel és magas átkattintási aránnyal bíró kulcsszavak esetében a magas minőségi mutató miatt töredéke lesz a hirdetési költséged a rosszabb minőségi mutatóval rendelkező hirdetőkkel szemben.

Ezért fontos a jó minőségű kampánystruktúra és kulcsszókészlet, a releváns és magas átkattintási arányú hirdetések és a jó minőségű céloldalak.

Ezek együttes megléte egyértelmű versenyelőnyt biztosít az erre fókuszáló hirdetőknek az átlagos teljesítményű konkurenciához képest.

Mit jelent a Google Partner ügynökségi minősítés?

A minimálisan 10.000 dollár költést kezelő ügynökségeknek és szakembereknek lehetőségük van regsiztrálni a Google Partner programba.

Ha az ügynökség rendelkezik érvényes vizsgával rendelkező Google AdWords szakértővel, és megfelel a Google által elvárt ügynökségi minimum teljesítmény kritériumoknak, akkor a kezelt költésre vonatkozó elvárást teljesítve megkaphatja a Google Partner jelvényt.

Ahhoz, hogy az ügynökség a hivatalos Google Partner státuszát fenntartsa, a meghatározott szakmai, teljesítmény és termékhasználati elvárásoknak hosszú távon meg kell felelnie.

A Google Partner státusszal együtt rengeteg hasznos előnyhöz jut az ügynökség és rajta keresztül az ügyfél.

Mert folyamatos terméktámogatást kapunk közvetlenül a Google-től.

Kiemelt Google Partner ügynökségként lehetőségünk van közvetlenül együtt dolgozni a Google dedikált munkatársaival.

Továbbá lehetőségünk van az innovatív vagy gyorsan fejlődő ügyfeleinket bevonni az aktuális regionális Google béta tesztekbe, amikhez kizárólag kiemelt ügynökségi partnereken keresztül férhetnek hozzá.

A továbbiak feltöltés alatt…

AdWords hirdetési fiók alapok

AdWords hirdetési fiók regisztrálása

AdWords hirdetési fiók beállítása

Adwords hirdetés típusok

Keresési hirdetés

Shopping hirdetés

Vizuális hirdetés

Videóhirdetés

Alkalmazáshirdetés

AdWords kampány elkészítése

Adwords kampány létrehozása

Adwords kampány beállítása

AdWords kampány típusok

Keresési kampány

A Google keresési kampányokkal segítünk elérni a termékedre vagy a szolgáltatásodra aktívan kereső potenciális ügyfeleket és vásárlókat.

A fejlesztéseink segítségével a készleten lévő termékekre futtathatsz keresési kampányokat, amiket automatikusan frissítünk a raktárkészlet alapján.

Shopping kampány

Ha nyugati piacokon hirdetsz, akkor Google Shopping kampányokat is indítunk a termékszintű keresésekre az aktuális terméklistád alapján.

Display kampány

Kontextuális, elhelyezés vagy érdeklődés alapú célzásokkal segítünk elérni a célközönségedet a Google Display Hálózaton vagy a Facebookon.

Remarketing kampány

A remarketing kampányoknak köszönhetően segítünk a weboldaladon vagy a landoló oldalaidon korábban már járt felhasználók visszacélzásában.

Dinamikus Remarketing kampány

A dinamikus remarketing kampányok a korábbi látogatóid számára a már megtekintett termékeket tartalmazó hirdetéseket jelenítik meg.

Videóhirdetés kampány

A YouTube videohirdetések segítségével bizalmat tudsz építeni a vásárlási döntés különböző fázisaiban.

Mobilalkalmazás kampány

A mobilalkalmazás kampányok segítségével az alkalmazás letöltését, vagy használatát tudod hirdetni a célközönséged számára.

Gmail Hirdetés kampány

A Gmail-hirdetési kampányok segítségével a Gmail Bejövő levelek mappájának tetején tudsz egy email-szerű hirdetést megjeleníteni.

AdWords konverziókövetés beállítása

Segítünk meghatározni a vállalkozásod számára fontos konverziós célokat, és ha konverziókövetés helyes beállításában.

A megfelelő mérések nélkül olyan mintha vakon tájékozódnánk, ezért nagyon fontos a mérések felvizsgálata és helyes beállítása!

AdWords kampány kezelése

Napjainkban az összes keresési vertikumban folyamatosan emelkednek a Google AdWords kampányok átkattintási árai.

A legjobb kulcsszavaidat már réges régen telehirdette a konkurenciád. A tegnap eszközeivel mára nagyon nehéz tartós eredményt elérni.

A kiélezett versenyben a weboldaladat és a kampányaidat megérzés alapon optimalizálni nagyon költséges hiba.

A kampányaid kulcsszókészletét, kizáró kulcsszavait és hirdetési szövegeit folyamatosan bővíteni fogjuk az egyre jobb eredményért.

Szívesen készítünk a kampányaidhoz egyedi landoló oldalakat és A/B teszteljük azok hatékonyságát, hogy mindig a legjobb céloldalt használjuk.

AdWords kampánykezelés gyakori hibái

Kampánystratégia hiánya

Hibás kampánystratégia

Hibás licitstratégia

Rossz kampányszerkezet

Túl általános célzás

Alacsony minőségi mutatók

Gondozatlan kulcsszavak

Hibár mérések

Konverziókövetés teljes hiánya

Optimalizálás hiánya

Drága konverziók

Veszteséges kampányok

Szakmai hiányosságok

Technikai hiányosságok

Alacsony időráfordítás

AdWords kampány optimalizálása

A folyamatos kampányoptimalizálás eredményeképpen jelentősen javulni fog a kampányaid teljesítménye és költséghatékonysága.

Folyamatosan optimalizáljuk a kampányaid jövedelmezőségét és a hirdetésre fordított összegek hatékony megtérülését.

A rendszeres látogatói viselkedés elemzés eredményeképpen hónapról hónapra segítünk javítani a weboldalad hatékonyságán.

A rendszeres weboldal elemzés miatt jelentősen javulni fog a weboldalad hatékonysága a különböző eszközökön és csökken a visszafordulási arány.

A rendszeres konverzióoptimalizálás eredményeképpen csökkenni fog az ügyfélszerzési és a konverziós költséged és nőni fognak a bevételeid.

A legjobb AdWords tanfolyamok

Hasznos AdWords könyvek

AdWords vizsgára felkészülés

AdWords kampánykezelés szolgáltatásunk

Similar Posts