Hogyan találj jó szakembert?

Szeretnéd tudni, hogy mit kérdezz egy Google Ads (régen AdWords) szakértőtől, ami alapján biztosan el tudod dönteni, hogy milyen szakember a valóságban?

Ebben a cikkben felfedünk 21 fontos kérdést és bennfentes választ, amivel gyorsan fel tudod mérni egy Google Ads szakemberről, hogy mit várhatsz tőle!

A cikk elolvasását követően garantálom, hogy úgy fogsz tudni megbízható véleményt alkotni egy szakemberről, hogy akár egy forintot is rábíznál.

Nehéz döntés előtt állsz.

A döntésben több dolog is komoly frusztrációt okozhat.

Egyrészt hatalmas beugró ” Google Ads szakértő ” dömping van, és szaporodnak mint a legyek.

Másrészt laikusként nagyon nehéz különbséget tenni a nagyon hasonló szolgáltatások között, mivel látszatra szinte az összes ugyanazt adja.

De csak látszatra, és hidd el, ha azt mondom, hogy a látszat legtöbbször csal! De erről majd később.

Mi a fő probléma szerintem?

Google Ads szakemberek hada kínál azonnali gyógyírt a problémádra.

Számomra bosszantó az a trend, hogy egyre több olyan magát szakembernek kikiáltó személytől hangos a közösségi média, akik pár hétvégi tanulás és pár összedobott Google Ads kampány után, esetleg egy-két Google Ads szakértői minősítés birtokában már szakembernek képzelik magukat és komoly önbizalommal hallatják a hangjukat.

Manapság sorra válnak egyes témák szakértőjévé azok a személyek, akik maguknak már egyszer összeraktak egy honlapot, egy értékesítési rendszert, egy Facebook vagy egy Google Ads kampányt.

De mi ezzel a gond?

A problémám ezzel az, hogy kiölik a bizalmat az emberekből, amit csak komoly türelem és szakmai alázat árán tudunk mi lelkiismeretes szakemberek helyreállítani.

Nagyon sok olyan ajánlatkérővel találkozok, akik már a sokadik Google Ads szakemberrel dolgoztak együtt mielőtt leültünk konzultálni.

Ennek ellenére a mai napig komoly problémák vannak a Google Ads fiókukban, de sokszor előfordul, hogy a teljes kampánystratégia hibás felfogáson alapszik és emiatt komolyabb eredmények nélkül futnak a kampányaik.

Ezért gondolom azt, hogy a szakma szerepe nagyon fontos és ezért hiányzik nagyon egy független szervezeti minősítés.

A DIMSZ Keresőmarketing tagozat megalakulásával bízom benne, hogy ezen idővel mi szakemberek tudunk változtatni.

Persze jó lenne, ha ez nem csak a pénzről meg a szakmai kapcsolatokról szólna, hanem a valódi, független minőségbiztosításról.

A cikk további részében összeszedtem a teljesség igénye nélkül azokat a nagyon jó kérdéseket, amikkel a praktizálásom 8+ éve alatt visszatérően találkoztam és nagyon tetszettek.

Mindezt azért teszem, hogy segítsek biztos alapokon nyugvó jó döntést hozni, amit utána könnyebben tudsz racionalizálni.

1. kérdés: Tud mondani legalább egy versenyelőnyt?

Ha egy marketinges szakember képtelen magára vonatkozóan legalább egy egyértelmű versenyelőnyt mondani Neked, akkor szerintem ne vedd komolyan.

Az alacsony ár, a sokéves tapasztalat és az ismert ügyfél referenciák azok NEM versenyelőnyök szerintem!

Szerintem mi számít versenyelőnynek?

Például az egyedi fejlesztéseket egyértelmű versenyelőnynek nevezném egy e-kereskedő szempontjából.

Nagy magabiztossággal ki merem jelenteni, ha leülsz tíz Premier Google Partner ügynökséggel konzultálni, akkor tízből nyolc nem rendelkezik olyan eszközzel, ami lehetővé teszi, hogy terméklista alapján készítse el a termékszintű kampányaidat vagy automatikusan frissítse azokat.

De ha találsz is ilyet, akkor nagy valószínűséggel nem fognak megfelelő fejlesztési erőforrással rendelkezni, hogy a Te egyedi igényeidre rugalmasan átalakítsák a korábban elkészített scripteket.

Másik versenyelőny lehet például egy e-kereskedőnek, hogy alapvetően webáruházakra van specializálódva egy Google Partner ügynökség, értsd ezalatt, hogy az ügyfeleik több mint 70%-a webshop.

Ha van az ügynökségnek eszköze arra, hogy egy Árukereső listádat dinamikusan alakítsa át és azt használjátok a Google Ads-ben, akkor az számodra szintén egy fontos választási szempont lehet.

Ha szolgáltató cég vagy, akkor a konkurenciáddal szemben az is versenyelőnyt biztosíthat, hogy egy szakember vagy ügynökség csak a Google Ads kampányaiddal fog foglalkozni, vagy tud teljes körű keresőmarketing tanácsdadást, esetleg weboldal elemzést adni a partnereinek.

2. kérdés: Milyen ügyfelekkel dolgozik együtt?

Google Ads szakértő keresésekor szerintem nem stratégiai fontosságú, hogy rendelkezzen a Te iparágadban gyakorlati tapasztalattal.

Ugyanis az Google Ads rendszerében gyakorlatban szerzett, rendszerezett szaktudásra van szükséged, azt fogod megfizetni.

Hidd el, hogy nem arra van szükséged, hogy egy bizonytalan szaki lemásolja a konkurenciád marketingét, hanem arra, hogy egyedi és komplex stratégiát, valamint kampánytervet kapj, ha úgy kéred.

Az viszont nagyon fontos szerintem, hogy a kiválasztott Google szakember a múltban milyen költségvetésű kampányokon dolgozott. És azt milyen hosszú ideig tette.

A referenciák kapcsán minden esetben érdemes rákérdezni az illetőtől, hogy aktuális-e még az együttműködés ezzel és azzal, valamint szükség esetén tud-e kontaktot adni egy-egy referencia céghez, akit fel tudsz hívni.

Persze soha senkit nem akarunk mi felhívni arról a listáról (szerintem te sem örülnél, ha ügyfélként hívogatnának), de a váratlan kérdésre adott reakcióból egyből kiderül mennyire friss és megbízható az a honlapon közölt referencialista.

Ha azt válaszolja a szakember, hogy adatvédelmi okok miatt nem adhat ki kontaktot, az igaz, azt fogadd el, de attól még érdemes alaposan átbeszélni a témát.


Kihozzuk a maximumot a Google Ads hirdetéseidből!

Hivatalos Google Partner tanúsítvánnyal rendelkező Google Ads és Shopping hirdetéskezelésre specializálódott ügynökség vagyunk.


3. kérdés: Mióta dolgozik a szakmában?

A szakmában eltöltött évek számát sem tartom elsődleges választási szempontnak, ugyanis a gyakorlatban teljesen mindegy, hogy az illető 3, 5 vagy éppen 10 éve van egy rekordsebességgel megújuló a szakmában, csakis az számít, hogy ez idő alatt mekkora költségvetési kereteket és milyen ügyfelek fiókjait kezelte!

Tehát, hogy milyen szintű tapasztalatot szerzett az évek alatt.

Van, aki 3 éve pár százezer forint költésű Google Ads fiókokat kezel és ezzel szemben meg van, aki 1,5 éves szakmai tapasztalattal már havi több 10.000.000Ft-os Google Ads költést kezel.

Mondjuk ettől sem kell hanyatt fordulni, ugyanis a klasszikus multikatona kampánymenedzserek legtöbbször óriási költésű nem konverzió-fókuszú (legalábbis nem makro célok mentén) display kampányokat kezelnek.

Emiatt merem kijelenteni, hogy nem lehet összehasonlítani egy az előző bekezdésben említett havi 10.000.000Ft összegű display kampányköltést egy hasonló összegű konverzió-fókuszú kampányköltéssel, ahol a kampányok teljesítményét a vásárlások száma és a bevétel nagysága alapján értékeljük ki.

Persze nagyobb keretű fiók esetén ne állj szóba 2-3 évesnél kevesebb tapasztalattal bíró Google Ads szakemberrel, mert neki nagy valószínűséggel nem lesz meg az a rendszerezett szaktudása, amire neked szükséged van.

Vagy, ha az Google Ads szaktudása meg is van, valószínűleg akkor sem fog tudni hatékonyan felskálázható kampányokat építeni neked, mivel nincsen meg hozzá a tapasztalata.

4. kérdés: Milyen költségvetésű Google Ads fiókokat kezel?

Ha egy csapatnak kutyafarok méregetés szerűen fel van tüntetve, hogy mekkora kampányköltést kezelnek összesen az nagyon vonzó tud lenni egyeseknek.

De én ettől sem esnék hanyatt ügyféloldalon ülve.

Miért is?

Ügyfélként számodra egy dolog a fontos, hogy konkrétan ki fogja a Te Google Ads kampányaidat kezelni!

Egyébként szerintem ez az egyik legnagyobb lutri az Google Ads ügynökségekkel való együttműködésben.

Ugyanis semmi sem garantálja, hogy az a Google Ads szakértő fogja kezelni a kampányaidat, akivel megismerkedtél, aki felvázolta neked a stratégiát, akivel közvetlenül tudsz beszélni, ha valami nem megy jól, vagy éppen ellenkezőleg, akit közvetlenül meg tudsz dícsérni akkor, amikor minden tökéletesen megy.

Ha elégedett vagy, akkor könnyen elérheted, hogy megköszönd a munkáját, ha pedig esetleg elégedetlen vagy, akkor szintén könnyen eléred, hogy megfejtsétek együtt az okokat és kitaláljatok együtt valami működő megoldást rá.

5. kérdés: Milyen eredményeket tud felmutatni?

Akinek vannak eredményei a praxisában, azok megállás nélkül tudnak mesélni ÉRDEKES, névtelen sztorikat róluk.

Ha valaki hallgat egy ilyen kérdésre, vagy nem tud összeszedett választ adni… Nos… én nem őt választanám.

6. kérdés: Milyen Google Ads minősítései vannak?

A korábbi Google Partner státuszok, és az ebben a Partners fiókban letehető alap és haladó Google Ads vizsgákat 2018 év elején teljesen átalakította a Google.

Az új vizsgaközpont Academy for Ads néven érhető el, és az összes létező Google tulajdonban álló hirdetési eszközzel kapcsolatos vizsgát idéntől erről a közös felületről tudják az érdeklődők letenni.

Aki regisztrál magának fiókot láthatja, hogy vizsgánként 4-5 órányi Udemyhez hasonló videós tananyag található a rendszerben.

Eddig sem volt nehéz szerintem teljesíteni az Google Ads-es vizsgakritériumokat, csupán időt kellett rá szánni és tanulni, ez szerintem még könnyebbé válik, tehát tovább fog hígulni a mezőny.

A másik oldalon több olyan sok éves tapasztalattal és több milliárd forint kampányköltéssel rendelkező Google Ads szakembert ismerek, akik idő hiányában nem rendelkeznek frissített szakvizsgával.

Tehát önmagában az elvégzett vizsgák megléte vagy hiánya szerintem nem mérvadó, maximum plusz pontot jelent a döntésben.

Különösen azért sem, mert 2019 őszére már szinte az összes vizsgakérdés és a helyes válaszok megtalálhatóak a Google keresőben.


Kihozzuk a maximumot a Google Ads hirdetéseidből!

Hivatalos Google Partner tanúsítvánnyal rendelkező Google Ads és Shopping hirdetéskezelésre specializálódott ügynökség vagyunk.


7. kérdés: Rendelkezik-e céges szintű Google Partner jelvénnyel?

A Google Partner jelvényt csak az olyan minősített Google Ads ügynökségek kaphatnak, akik legalább 10.000 dollárt költenek negyedévente és meghatározott minőségi kritériumoknak megfelelő fiókokat kezelnek, továbbá legalább egy minősített Google Ads szakértővel rendelkeznek.

A Premier Partner jelvényt pedig az ehhez képest sokszoros mértékű havi reklámköltést kezelő Google Partner ügynökségek kapnak, akik legalább kettő minősített Google Ads szakértővel rendelkeznek.

Egy kiemelt Google Partner ügynökség kiválasztása esetében különösen fontos letisztázni már a megbeszélések elején, hogy milyen tapasztalattal rendelkező szakértő fogja konkrétan kezelni a fiókunkat a gyakorlatban.

A legszerencsésebb, ha nyíltan kérjük a kampánykezelő szakember részvételét a tárgyalássorozatban.

8. kérdés: Miért kerül ennyibe a munkadíja?

Érdemes körbejárni a témát, és konkrétan megkérdezni, hogy mi mennyibe kerül és miért kerül annyiba, vagy éppen miért olyan olcsó?

Olcsó húsnak gyakran híg a leve. Ha valaki túlzottan alacsony áron dolgozik egy iparágban, annak többnyire oka van. Néha csak a referenciák hiánya, de az is egy ok, amit mérlegelned kell.

Az alacsony ár egyik gyakori oka, hogy havi 1-2 órát szánnak csak a fiókok kezelésére.

Egy mini fiók esetében fél év után ez meg is állhatja a helyét a gyakorlatban, de egy 150.000Ft feletti költésű, több csatornát célzó, komplex kampánystratégia esetében ez a havi pár óra egyszerűen nem elég a teljes értékű kampánykezeléshez.

9. kérdés: Milyen hirdetési fiókokat kezel ezért pénzért?

Mi a helyzet akkor, ha Facebook és Google Ads fiókonként külön menedzsment díjat kér a szakértő vagy az ügynökség?

Sokan csinálják ezt. Bevált gyakorlat.

Én azt gondolom, hogy minden esetben érdemes komplex kampánytervben, több hirdetési felületet és csatornát érintő stratégiában gondolkozni.

Pár százezer forintos költési keret esetében pedig egyszerűen nem fér bele, hogy az ügyfél csatornánként kifezessen a kampányköltéshez képest jelentős összeget kettő fiók menedzsment díjaira.

Például nálunk alapesetben ilyen nincs.

10. kérdés: Rendelkezik Google kapcsolatokkal. Most komolyan?

Aki azt mondja, hogy ismer bennfenteseket a Google-höz az egyszerűen hazudik.

Maximum Magyarországi Googlereket ismer. Googlereket én is ismerek, de ez nem változtat semmin.

Lényeg, hogy globális cég és a döntések többsége nem itt születik, szóval ezt a legyet ne kapjuk be.

11. kérdés: Milyen stílusban beszél velem?

Én azokat tartom jó szakembernek, akik a saját területükön már tudnak rendszerben gondolkodni, aki képes automatikusan stratégiát alkotni, aki képes a meglévő elemek kombinálásával könnyedén újat alkotni.

A jó szakemberség következő szintje a szememben, amikor valaki mindezeket már érthetően meg is tudja fogalmazni.

Szeretem, ha egy szaki megmagyarázza a kifejezéseket, amit épp használ vagy a folyamatokat, amit épp csinál.

Ha valaki kizárólag szakzsargont használ és nem képes magyarul, érthetően kifejezni magát a területén és nem is törekszik az érthetőségre, az attól még lehet kiváló szakember, de én biztosan nem őt választanám, ugyanis egy partneri kapcsolatban az egyik legfontosabb szempont, hogy megértsük egymást.

12. kérdés: Határozatlan idejű a szerződés?

Szerintem, aki bízik a munkája eredményességében az megelégszik egy határozatlan idejű szerződéssel is.

Sok olyan ajánlatkérővel találkozom, akik egy-egy határozott idejű szerződés miatt nem tudtak egy-egy rossz gyakorlatot követő Google Ads szakértőtől időben megszabadulni.

Nem elég kellemetlen egy korábbi rossz döntésed eredményét elfogadni, de még megszabadulni sem tudsz az illetőtől, amikor szeretnél. Mindig nagyon bosszantó.

Te ne kövesd el ezt a hibát! Erre kérlek nagyon figyelj oda!

13. kérdés: Milyen minőségű a weboldala?

Meglepően sok Google Ads szakértőnek és Google Partner ügynökségnek van nagyon egyszerű, idejétmúlt és lassú weboldala, továbbá sok esetben komoly SEO hibák is vannak ezeken az oldalakon.

Érdemes jó alaposan körbejárni a témát és olyan Google Partnert választani, aki hozza az alapvetően elvárt szintet mind minőségben, mind szakmai szempontokban.

A referenciák frissességét mindig kérdezd meg, mert rengeteg helyen találkozok ezeréves referencia ügyfelek logóival. (Ezt onnan tudom, hogy azóta velünk dolgoznak.)

14. kérdés: Milyen minőségűek a kampányai?

Javaslom vizsgáld meg a Google Ads szakértő aktuális kampányait, vagy az ajánlatban kapott kampánytervet.

Kérdezz rá bátran, hogy milyen ügyfélszerzési stratégiát folytatna a szakértő, ha Ő kapná meg a munkát!

A válasz komplexitásából sok tanulságot vonhatsz le.


Kihozzuk a maximumot a Google Ads hirdetéseidből!

Hivatalos Google Partner tanúsítvánnyal rendelkező Google Ads és Shopping hirdetéskezelésre specializálódott ügynökség vagyunk.


15. kérdés: Mi érdekli a szakembert? Mit kérdez?

Érdemes átgondolni, hogy a megbeszélésen mit kérdezett az Google Ads szakértő!

Például, hogy kérdezett-e a korábbi kampányok eredményeiről?

Vagy például, hogy kérdezett-e a konkrét üzleti célokról, amit a kampányoknak támogatniuk kell.

16. kérdés: Stratégiáról vagy eszközökről beszél?

Érdemes ismét átgondolni a megbeszélésen elhangzottakat.

Vajon az Google Ads szakértő csupán eszközökről beszélt, vagy egy megvalósítható komplex kampánystratégiát vázolt fel?

Kérlek ne feledd, hogy hosszú távú sikerek mindig a megvalósított stratégiákból lesznek, és nem az egyedi online marketing eszközökből.

17. kérdés: Milyen garanciát vállal a munkájára?

A mi szakmánkban vannak esetek, amikor nagy bizonyosággal borítékolható a jó végeredmény, de sokszor a sikertelenség is borítékolható előre.

Az első esetben az ember szívesen vállal garanciát, még a második esetben biztosan nemet fog mondani a szakértő erre a kérdésedre.

Mivel igazán jó szakemberből hiány van a keresőmarketing területen, így azok megtehetik, hogy nem vállalnak garanciát a munkájukra, ugyanis több megkeresésük van, mint amennyit el tudnának vállani.

Neked kell mérlegelned egy esetleges nemleges válasz esetén, hogy ez a nem mit is jelent a valóságban? Én nem eszerint döntenék elsődlegesen.

Azt tudod, hogy mi az első 90 napra munkadíjvisszafizetési garanciát adunk minden új partnerünknek?

18. kérdés: Hogyan fog történni a munkavégzés?

Javaslom, hogy beszéljétek át részletesen a munkavégzés folyamatát, hogy tisztában legyél a részletekkel.

Tisztázzátok már az elején, hogy pontosan milyen munkákat vesz le a válladról a szakember. Tehát, hogy mi az amit Ő csinál és mi az, amit Tőled vár el.

19. kérdés: Túl sokat ígért meg nekem?

Alkalmazottként nagyon sokszor találtam magamat abban a kényelmetlen helyzetben, hogy az értékesítő munkatársunk olyan szolgáltatásokat adott el, amit idő, kapacitás vagy néha szimplán gyakorlati tudás hiányában nem állt módunkban megfelelő minőségben, vagy megfelelő időben elvégezni.

De alapvetően nem is tartozott szervesen a kampánykezelési és/vagy keresőoptimalizálási folyamathoz.

Az eredmény minden esetben csalódott ügyfél és tehetetlenségében stresszes kampánymenedzser (néha én) lett.

Ügyfélként minden esetben beszéld át egyértelműen a kampánymenedzserrel vagy a SEO szakértővel, hogy mit várhatsz el tőle és Ő mit vár el tőled?

Tisztázd le az Google Ads szakértővel már az elején, hogy pontosan mire terjed ki a megállapodás köztetek.

20. kérdés: Milyen riportokat készít? Milyen rendszeresen?

Mivel számomra, aki tökéletesen ismeri az Analyticset és a Google Ads felületét a legegyszerűbb ezeknek a használata, így én előnyben részesítem a partnerekkel telefonon történő riportálást, amikor is átszaladunk a fontosabb Google Ads és Analytics jelentéseken együtt, és megbeszéljük a teljesítményt.

Persze ettől függetlenül mi is küldünk ki írásbeli riportot havonta.

De mindenkinek mások az igényei, ezért érdemes már az első megbeszélésen konkrétan letisztázni, hogy ki mit vár el, ha riportálásról van szó!

21. kérdés: Milyen gyakran beszéltek egymással? Hogyan?

A kampányok és a konkrét hirdetési szövegek elkészítésének időszakában mindenképpen nagyon intenzív kommunikáció szükséges.

A telefonnak megvan az az előnye, hogy gyors reakcióidővel bír, azonban az a hátránya, hogy ha nem küldünk a beszélgetésről rövid összefoglaló emailt, akkor könnyen elfelejtődnek dolgok, amik később már visszakövethetetlenek.

Javaslom, hogy már az első megbeszélésen kérdezd meg, hogy milyen kommunikációs eszközön fogod tudni a szakértőt elérni és hogy nála hogyan zajlik a kommunikáció úgy általában!

Az első negyedévet követően már jelentősen csökken a kommunikáció gyakorisága. Ekkor már bőségesen elég a heti vagy havi megbeszélés, mert mindenki tudja a dolgát és hogy mit várnak el tőle.

Végső következtetés

Úgy gondolom, hogyha az előzetes megbeszélésen ezeket a kérdéseket felteszed a potenciális Google Ads szakértőnek, akkor már nagyon váratlan dolog nem fog érni az együttműködés alatt.

A kapott válaszokkal a zsebedben garantálhatom, hogy megbeszélés végére teljesen átfogó képet kapsz az adott szakemberről vagy az adott Google Partner ügynökségről, ami alapján már sokkal könyebben fogsz tudni észszerű és nem érzelmi alapú döntést hozni.


Kihozzuk a maximumot a Google Ads hirdetéseidből!

Hivatalos Google Partner tanúsítvánnyal rendelkező Google Ads és Shopping hirdetéskezelésre specializálódott ügynökség vagyunk.

Miért válaszd a KMÜ csapatát?

✅ Google Ads / AdWords specialisták vagyunk, ezért kihozzuk a maximumot a Google Ads és Shopping hirdetéseidből!

✅ Webáruházaknak, e-kereskedelmi márkáknak és szolgáltató vállalkozásoknak segítünk több vásárlót és ügyfelet szerezni.

✅ Céljaidhoz alakítjuk a hirdetési stratégiádat!

✅ Eredményorientált csapat vagyunk, ezért mindig az elvárt konverziós költség vagy megtérülési mutatók alapján optimalizálunk!

✅ A sikerünk titka a folyamatos tesztelés és az eredmények gyors gyakorlati alkalmazása!

✅ Segítünk a webáruházad vagy a weboldalad optimalizálásában is!

👉 Kérlek látogass el az kezdőoldalunkra és ismerd meg a részleteket!
(Kérlek kattints rá a GOOGLE ADS ÜGYNÖKSÉG gombra)

VAGY

👉 Kérj egyből ajánlatot / ingyenes konzultációt / visszahívást a KONZULTÁCIÓ gombra kattintással!


Köszönjük szépen a figyelmedet. Ha érdekes volt ez a cikk, akkor olvass tovább a szakmai cikkeink között, továbbá oszd meg ismerőseiddel a LinkedInen vagy a Facebookon, esetleg küld el nekik emailben vagy smsben.

Similar Posts