A keresőmarketing szakember feladata, hogy a munkájával jelentősen megnövelje egy weboldal organikus keresésekből érkező látogatói számát, vagy a weboldal a fizetett találatokból érkező forgalmát.

Milyen részterületei vannak a keresőmarketingnek?

Vannak keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek, akik azért dolgoznak egy weboldallal, hogy növeljék annak a forgalmát a Google keresőből. Különféle eszközök és technikák állnak a rendelkezésükre, amit később kifejtek részletesebben.

A másik csoport a szakmán belül a keresőhirdetéseket kezelő ppc (pay-per-click, azaz átkattintás alapú fizetett hirdetések) kampánymenedzserek.

Nekik az a feladatuk, hogy fokozatosan növeljék a költséghatékonyságát a keresőhirdetési kampányaidnak, vagy fokozzák az egységnyi költséghez társuló bevétel nagyságát a fizetett keresési forgalmad esetében!

Mivel mind a kettő részterület féléves intenzív elméleti alapoktatást igényel és még komolyabb mentorált, monitorozott gyakorlati tapasztalatszerzést, ezért már az elején ketté válik a folyamat, hogy egy jelöltnek melyik szakmát érdemes megtanulnia.

De nem igazán ismerek olyan keresőmarketing szakértőt, aki mind a kettő területet ugyanolyan behatóan és mélységben ismerné. Mindenkinek van egy erősebb és egy gyengébb szakmai oldala.

Mivel foglalkozik egy PPC Kampánymenedzser?

Röviden összefoglalva különféle felületeken kezelünk online hirdetési kampányokat.

Az AdWordsben a Google keresőt célzó keresőhirdetéseket tudunk elkészíteni, futtatni és optimalizálni.

Ezeket a hirdetéseket kulcsszó alapon célozza a Google AdWord szakértő, és csak az érvényes átkattintások után fizet a hirdető a Googlenek.

A pontos kattintási árak meghatározásában rendkívül fontos szerepe van a kulcsszavanként elért minőségi mutatóknak, amit a hirdetés és a kulcsszó relevanciája, a landoló oldal minősége és relevanciája, valamint az elvárt abszolút átkattintási arány határoz meg.

A havi optimalizálási munka egyrészt a kulcsszókészlet bővítéséből, másrészt az irreleváns megjelenések kiszűréséből, valamint a kulcsszavankénti licitajánlatok optimalizálásából áll.

Ha a keresőmarketing specialista rendelkezésére állnak bevételi adatok is, akkor vagy konverziós költség alapú vagy megtérülés alapú konverzióoptimalizálást tudunk végezni.

Rengeteg hatékonyabbnál hatékonyabb lehetőség áll rendelkezésünkre a Display Hálózaton. Kampányainkat célozhatjuk kontextuális , elhelyezés alapú, közönségek vagy akár érdeklődés alapú célzások használatával.

További lehetőségünk van Youtube videóhirdetési kampányok beállítására és optimalizálására az AdWords felületen keresztül.

Egy tapasztalt kampánymenedzser a Google Adwords-ön kívül tökéletes magabiztossággal kezeli a Facebook hirdetéskezelőjét.

A Facebook jelenleg 2,2 milliárd aktív felhasználói bázisából 5,5 millió ember érhető el itthon.

Óriási butaság azt feltételezni, hogy neked a Facebook nem jó hirdetési felület, mert a te ügyfeleid ott nincsennek jelen vagy mert ott nem lehet jó eredménnyel értékesíteni.

Szerintem lehet a Facebookon hatékony kampányokat futtatni, csak teljesen más koncepcióban érdemes gondolkozni, mint például egy AdWords kampány esetében.

A közösségi média felületekre nem vásárolni járunk, itt nem aktívan keresünk megoldást egy aktuális problémánkra, hanem ide szórakozni járunk.

Szóval itt csak tartalommal lehet az emberek figyelmét hatékonyan megszerezni, és csak jó minőségű tartalommal tudjuk azt meg is tartani.

Ha pedig fontos számunkra az elérés vagy az elköteleződés egységnyi költsége, akkor törekednünk kell az aktív párbeszédet gerjesztő tartalmakat készíteni.

Egy tapasztalt ppc kampánymenedzser a komplex kampánystratégia megtervezését, a különböző felületeket célzó kampányok elkészítését, a kampányok optimalizálását, a hirdetések optimalizálását és szükség esetén cseréjét, a kizáró kulcsszavak és elhelyezések gondozását és a kampány folyamatos konverzió alapú költségoptimalizálását végzi.

Mivel foglalkozik egy SEO szakértő?

A keresőoptimalizálásra specializálódott keresőmarketing szakértői állás meglehetősen sok komplex feladatot átölelő, továbbá erősen analitikus személyiség típust igénylő munkakör.

A SEO szakértő először elemzi a honlapodat a legfontosabb seo szempontok és metrikák mentén. Ebből kiindulva egy konkrét javaslat csomagot készítünk az elvégzendő munkákról.

Komolyabb seo audtitok esetén nemcsak a te honlapodat vizsgáljuk meg és elemezzük, hanem konkurencia weboldalát is megvizsgáljuk és SWOT analízissel meghatározzuk a lehetséges kitörési pontokat.

Az auditok során megvizsgáljuk a weboldalat, valamint a legjobb organikus találati pozíciókkal bíró konkurenseid linkprofilját, amelyet szintén beépítünk a seo audit anyagába.

Az auditokat követően keresőoptimalizálási szaktanácsadás formájában óradíj alapon segítjük a javaslatok gyakorlati feldolgozását és megvalósítását. Szükség esetén pl. szövegíró alvállalkozó partnerek bevonásával dolgozunk.

Összefoglalás

Minden pályakezdőnek jó szívvel ajánlom ezt a kettő hiányszakmát. Próbáld ki magad bennük, és ha valamelyik megtetszik, akkor őszintén javaslom, hogy sajátísd el mélyebben a rejtelmeit.

Ha a fenti rövid összefoglaló alapján érdekel a keresőmarketing szakértő szakma, akkor keresőmarketing állások oldalunkon találod a nyitott állásajánlatainkat!