Kíváncsi vagy azokra az elengedhetetlen gyakorlati keresztkérdésekre, amikkel pillanatok alatt el tudod dönteni egy SEO szakértőről, hogy milyen szakember a valóságban?

Nehéz döntés előtt állsz.

Megértelek hidd el!

Vegyük szépen sorba miért is olyan nehéz jó döntést hozni ebben a kérdésben…

Miért van szükséged SEO szakértőre?

Napjainkban a keresőoptimalizálás már olyan fokú technikai szaktudást igényel, hogy csakis azok a szakemberek tudnak lépést tartani az óriási mennyiségű bezúduló új információval, akik napról napra követik az iparág változásait és a legjobb szakmai gyakorlatot.

A folyamatos Google algoritmus frissítések miatt gyakorlatilag folyamatosan alkalmazkodási kényszerben vagyunk, mert minden évben jelentős számú kihívással állít minket szembe a Google.

Mivel a keresőoptimalizálás egy hosszú távon eredményt hozó folyamat, ezért nagyon nem mindegy milyen szempontrendszer szerint állsz neki a munkának az elején.

A fő probléma…

Ugyanis, ha hibás technikát vagy megközelítést alkalmazol, akkor sokszor csak hosszú idő és jelentős erőforrás allokációt követően fogsz szembesülni a problémával, és addigra már jelentős kapacitást vagy pénzt égettél el.

Tetézi a problémát…

…hogy sajnos rengeteg a megbízhatatlan szakember a területen!

Ezt nem is részletezném… biztosan van Neked is egy-egy idevágó történeted.

Ettől független a válaszom röviden, hogy…

Természetesen igen!

Azoknak, akik meg akarnak győzni arról, hogy ez egy könnyen tanulható szakma…

Nekik egy kérdésem szokott lenni… Mégpedig:

Magadnak könyvelsz?

Pedig elárulom, hogy azt is megtanulhatnád pár hónap alatt…

Kb. 100 vállalkozóból párban lenne elég kitartás és beállítottság ahhoz, hogy elsajátítsa olyan szinten, hogy annak ne legyen egy NAV büntetés a vége…

És ez idő alatt buknál egy csomó munkát, mert éppen könyvelni tanulsz…

Ráadásul a büntetés után kereshetnél egy jó könyvelőt, hogy tegye rendbe az elmúlt hónapok vagy évek rossz könyvelési gyakorlatának a hibáit…

Biztos, hogy erre a bizonytalanságra vágysz?

A fenti állandó kételyek miatt szerettem volna alaposan összegyűjteni és ebben a cikkben megosztani Veled azokat az esszenciális kérdéseket, amiket fel kell tenned egy-egy SEO szakemberrel folytatott megbeszélés alatt, hogy biztosan el tud dönteni kivel állsz szemben…

1. Kérdés: Milyen a SEO szakértő weboldala?

Magyarországon rengeteg ügynökségnek és szakembernek kritikán aluli a weboldala, aminek ráadásul nagyon lassú a sebessége.

Elfogadnál egy építőjellegű kritikát ettől a szakembertől?

Azt javaslom, hogy ne vegyél komolyan egy olyan SEO szakértőt vagy SEO ügynökséget sem, akik nem képesek a saját házuk táján minimális rendet tartani!

2. kérdés: Milyenek az organikus pozíciói?

Javaslom használd a Google keresőt és mérd fel, hogy milyen eredményeket ért már el a szakember a google keresőben a neki fontos kulcsszavakra.

És ne a hirdetésekre koncentrálj, hanem a természetes találatokra! (Ads vagy Hirdetés címke a címsor alatt)

Te hogy látod ezt?

Számomra hiteltelen az a SEO tanácsadó, aki nem képes a saját területén semmilyen eredményt felmutatni!

3. kérdés: Mióta foglalkozik keresőoptimalizálással?

Mivel hihetetlen iramban változik a SEO szakma és az alkalmazott jól bevált technikák, így az nem számít, hogy a múltban (az elmúlt 3-5 évben) kikkel dolgozott vagy milyen eredményeket ért el egy SEO szakértő vagy egy ügynökség.

Te mennyit fejlődtél vagy tunyultál az elmúlt években?

Azt javaslom, hogy elsősorban a jelenben (Az elmúlt pár évben) elért eredmények és referenciák alapján dönts!

4. kérdés: Konkrétan ki fog foglalkozni a weboldaladdal?

Az ügyfeleink visszajelzései alapján sokszor előfordul, hogy bár az értékesítési folyamatban egy tapasztalt SEO menedzserrel tárgyalsz, de a tényleges munkát már csak egy tapasztalatlan junior SEO szakember végzi el.

Például bizonyos ügynökségeknél a SEO auditot gyakran adják oda tapasztalatlan junior SEO tanácsadóknak, pedig ez az egyik legfontosabb lépcsőfok, mivel ez fogja meghatározni a későbbi munka legfontosabb kitörési pontjait és ezáltal a kiindulási sarokpontokat is!

Te szeretnéd egy újoncra bízni a SEO-dat?

A kapcsolattartást azért a legtöbb esetben még általában a tapasztalt SEO-s munkatárs végzi.

5. kérdés: Milyen tapasztalata van a SEO szakértőnek?

Ahogy azt az előző pontban is kifejtettem már javaslom, hogy elsősorban ne a munkában eltöltött évek száma alapján ítélj meg egy ügynökséget vagy egy konkrét SEO szakembert, hanem inkább a jelenlegi ügyfelek, a kiemelt referenciák és a jelenleg elért eredmények minősége legyen a döntő érv mellette vagy ellene.

Gondolom Te is ismersz olyan embereket a környezetedben, akik sokat változtak nem feltétlen előnyükre az utóbbi években…

Nah ez pontosan egy olyan szituáció.

6. kérdés: Mennyi munkaórát tartalmaz a munkadíja havonta?

A SEO szakértők szeretnek csomagajánlatokban és fix áras konstrukciókban gondolkozni, mert így az amúgy magas óradíjukat könnyebben fogyasztható formában tudják tálalni.

Javaslom, hogy mindig kérdezz rá konkrétan, hogy ezek a csomagajánlatok egyébként kb. mennyi óra munkát tartalmaznak!

Főleg az alacsony árú ajánlatokra kérdezz rá mindig, mert az szinte mindig gyanús.

Ugyanis egy tapasztaltabb senior SEO szakértők óradíja valahol 10.000-15.000 Ft-tól indul, tehát ha valaki nagyon alacsony óradíjért végzi a szolgáltatást, akkor érdemes rendesen utána szaglászni az okoknak.

Ha könyvelőre és jogászra nem sajnálod a pénzt, akkor erre se tedd, ugyanis ez a tevékenység Neked jelentős hasznot fog hozni bő egy év múlva!

Szemben egy könyvelővel vagy jogásszal, aki többnyire csak többlet költség és a hasznuk többnyire az, hogy megvédenek további költségektől…

7. kérdés: Milyen iparági tapasztalata van a SEO szakértőnek?

Ez a kérdés igazából nem számít, ha igazán ügyes és felkészült szakemberrel van dolgod, akkor hidd el, hogy a szempontrendszer, az alapegységek és az építőkövek mindig ugyanazok minden iparág esetében.

Csak a célcsoport, a tartalom és a kommunikáció különbözik. De ezek elemzésére remekül használható online eszközök állnak a rendelkezésünkre!

Vicces helyzeteket tud ez teremteni…

Kedvencem mikor valaki megkérdezi, hogy milyen iparági tapasztalatod van és mesélsz neki párat nevek nélkül… Aztán meg megkérdezi, hogy dolgozol-e a konkurenciának… LOL

8. kérdés: Milyen egyéb területeken tudja segíteni a munkátokat?

Javaslom, hogy tisztázzátok le már a legelején, hogy az SEO ügynökség vagy a SEO szakértő milyen területeken tud még a segítségedre lenni és hogy ez mennyibe kerül!

A legnagyobb tévedés…

Ne várd azt, hogy a teljes online marketing szekeredet Ő tolja be helyetted…

9. kérdés: Határozatlan idejű-e a szerződés?

Javaslom ne írj alá határozott idejű szerződést abban az esetben sem, ha tudjuk azt, hogy a SEO munkák eredményessége hosszú távon érhető el.

Írtál már alá határozott időre megbízási szerződést?

Gondolj bele mi van akkor, ha időközben ráeszmélsz, hogy valamit nem jól csinálnak és a fix szerződés miatt kötve van a kezed!

Milyen garanciát vállal a SEO szakember?

Erről éles viták vannak szakmán belül!

Szeretsz pókerezni?

Mikor játszottál utoljára?

Mivel alapvetően egy olyan folyamatról van szó, amit nagyon sok külső hatás befolyásol és az eredményesség szorosan függ az ügyfél oldali compliance-től is, ezért senki sem vállal szívesen garanciát!

Érdemes átgondolnod, hogy elsősorban a garancia alapján, vagy inkább a hozzáértés és friss referenciák, eredmények alapján választasz SEO ügynökséget?

Egyszerűbben fogalmazva azt döntsd el, hogy a várható nyereség maximalizálására vagy lehetséges veszteség minimalizálására törekszel inkább, amikor SEO szakértőt vagy ügynökséget választasz!

Végszó

Ha a döntésed során figyelembe veszed ezeket a kérdéseket és a kapott válaszokat, akkor az segíteni fog észszerű döntést hozni ebben a nehéz választásban. Sok sikert kívánok a megfelelő szakember megtalálásához!